Eelarvenõukogu: häirekella löömiseks põhjust pole

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane Raul Eamets.
Majandusteadlane Raul Eamets. Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna andis äsjaloodud eelarvenõukogu esimees Raul Eamets ülevaate nende hinnangust Rahandusministeeriumi suvisele majandusprognoosile.

Eelarvenõukogu hindas, et aastatel 2014-2015 on suur risk, et struktuurset eelarve ülejääki hinnatakse tegelikult suuremaks. Nõukogu soovitab seetõttu valitsusele koostada 2015. aasta eelarve sellisena, et valitsussektori eelarve struktuurne ülejääk ei kujune väiksemaks kui rahandusministeeriumi suveprognoosis välja toodud 0,8 protsenti SKT suhtes.

Eelarvenõukogu hinnangul suurendab selline lähenemine kindlust, et 2015. aasta valitsussektori eelarve jääb aasta lõpuks kooskõlla riigieelarve seaduses ette nähtud tasakaalu või ülejäägi nõudega.

Samas on eelarvenõukogu hinnangul rahandusministeeriumi suvine makromajandus- ja rahandusprognoos nii majanduskasvu kui ka maksutulude poolest sobiv alus järgmise aasta riigieelarve eelnõu väljatöötamiseks.

Küll aga juhtis Eamets tähelepanu, et prognoosiperioodi kulude pool ei ole suvises rahandusprognoosis siiski piisavalt detailne ega anna täit ülevaadet eelarvepositsiooni kujunemisest. Riigieelarve seaduses sätestatud struktuurse eelarvetasakaalu nõuet on seetõttu raske hinnata.

«Häirekella lööma ei pea, aga silmad peab lahti hoidma, kuna maailmamajanduses toimuv on praegu etteennustamatu,» ütles Eamets eelarvenõukogu seisukohta kokku võttes.

Eelarvenõukogu esitab hinnangu ja ettepanekud rahandusministeeriumile. Viimane ei ole kuidagi sunnitud neid ettepanekuid täitma, kuid peab nende mittetäitmist nõukogule põhjendama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles