Ametiühingud: vaatame renditööjõudu pigem mureliku pilguga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Urmas Luik

Ametiühingud vaatavad renditööjõu levikut esialgu pigem mureliku pilguga, kirjutab Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson.

Renditöö on üks neist nn uutest töövormidest, mis nii meil, Euroopas kui ka mujal maailmas hoogu kogub. Meie vaatame seda esialgu pigem mureliku pilguga, sest häid seadusi töötajate turvalisuse tagamiseks veel ei ole, või on nende rakendamine tavapärasemast keerulisem.

Meie jaoks on oluline renditöö iseloom - kas see on ka tegelikult mõeldud majandustegevust hoogustama või on seal tegemist millegi muuga.

Kahjuks on palju neid näiteid, kus renditöö nime all püütakse kõrvale hiilida kollektiivlepingus kokku lepitud palgataseme maksmisest või on selle varjus tegu maksukulude optimeerimisega. Mõlemal juhul on kannatajaks ikkagi töötaja.

Seega, suhtume ettevaatlikult, kuid mõistame, et on kohti, kus renditööl oleks majanduslik mõte nii tootmisele kui töötajaile endile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles