Nord Pool: elektriturg töötab riketest olenemata

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Sutter, Nord Pooli Baltimaade ja Venemaa regiooni juht.
Hando Sutter, Nord Pooli Baltimaade ja Venemaa regiooni juht. Foto: Toomas Huik

Põhja­ ja Baltimaade ühise elektrituru Nord Pool Vene­ ja Baltimaade regiooni juht Hando Sutter ütles, et Eesti elektriturg toimis Estlinkide riketest hoolimata normaalselt.

«Tehnika on tehnika, minust oleks ülekohtune kedagi süüdistada,» sõnas Sutter. «Aga just sellised erakorralised päevad näitavad turu kvaliteeti. Ja turg toimib, kõik ostasoovijad on oma elektri kätte saanud.»

Sutteri sõnul oleks Nord Pool mures, kui tekiks probleeme likviidsusega, ehk kui näiteks ostusoove oleks palju suuremale mahule kui müügipakkumisi. «Aga tootjad reageerisid Eesti-Soome ühenduse kadumisele operatiivselt, mitu neist lükkas edasi oma plaanilised hooldused, et turule täiendavat mahtu tuua, nagu näiteks Eesti Energia. Läti ja Leedu koostootmisjaamad tulid kohe üles ja hakkasid täiendavat võimsust pakkuma. Seega, turg toimib.»

«Tõsi küll ­ tarbija, kes ainult hinda vaatab, näeb, et see on kõvasti kõrgem kui Soomes. Ja see ei saagi praegu märkimisväärselt muutuda, sest esiteks on meil tootmine kallim ning lisaks katab praegu Eesti tootmine ka Läti ja Leedu puudujääki.»

Sutteri sõnul parandab ühise turu toimimist ja ka üldist varustuskindlust märkimisväärselt Leedu-Rootsi vaheline ühendus NordBalt. Selle 450 km pika ja 700 MW maksimaalse ülekandevõimsusega merealuse kaabliühenduse ehitus algas tänavu kevadel, käikulaskmine on planeeritud tulevasse aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles