Nõukogude okupatsioon läks Lätile maksma üle 300 miljardi euro

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu lipp Kremli taustal.
Nõukogude Liidu lipp Kremli taustal. Foto: SCANPIX

Lätlaste uurimiskomisjoni esialgsetel andmetel ulatus nõukogude okupatsioonist tulenev kahju riigile üle 300 miljardi euro.

Komisjoni eksperdid teevad oma tööd tasuta ning võivad tõmmata rehkendustele joone alla juba tuleval aastal, kirjutab Dienas Bizness.

Nagu selgitas täiendavalt komisjoni esindaja Ruta Pazdere, läks nõukogude okupatsiooni tõttu kaotsi ligikaudu 10 miljonit inimaastat. Hetkel juurutavad spetsialistid metoodikat, kuidas inimtunnid majanduslikeks ühikuteks teisendada.

Spetsialistid soovitavad arvutada välja ka kahju, mis tõusis inimeste seadusevastasest värbamisest okupatsiooniarmeesse, kus paljud haavata said ja hukkusid.

NSVLi õigusjärglasena vastutab kahjude eest Venemaa.

Küsimusele, milleks see kõik, vastas komisjoni esimees, ajalooteaduste doktor Edvins Šnore nii: «Kui kurjategija oma kuritegusid ei tunnista, ei tähenda see, et ühiskond nendega lepib. On tähtis, et Läti elanikud ja rahvusvaheline üldsus oleksid kahjude suurusest teadlikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles