Uuring: Eesti ettevõtjate optimism kukkus järsult

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ettevõtjate optimism on vähenenud.
Eesti ettevõtjate optimism on vähenenud. Foto: SCANPIX

Eesti ettevõtjate optimism majanduse edasise käekäigu suhtes kukkus teises kvartalis üsna järsult ning kolmest Balti riigist on eestlased kõige pessimistlikumad, selgub auditeerimis- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thornton läbi viidud uuringust.

Eesti keskmise suurusega ja suurettevõtete juhtide ärioptimism langes teises kvartalis -4 protsendini ehk 24 protsendipunkti võrra võrreldes möödunud aasta sama ajaga. See näitab, et enamik uuringule vastajaist on majandusväljavaadete suhtes pessimistlikud.

Tuleviku suhtes murelike ootuste «põhisüüdlaseks» on sündmused Ukrainas. Üle kolmandiku ettevõtjatest näeb oma ettevõtte kasvu peamise takistajana majanduslikku ebakindlust ning 28 protsenti peab probleemiks energiakandjate hinnatõusu. Sama suure takistusena nähakse ka kvalifitseeritud tööjõu nappust.

Läti ettevõtjatele valmistab aga kvalifitseeritud tööjõu puudumine veelgi suuremat muret – meie lõunanaabrite juures näeb seda ettevõtte kasvu takistajana 44 protsenti ettevõtete juhtidest. Võimalik energia hinnatõus on takistuseks koguni 52 protsendi juhtide meelest.

Kuna ootused majanduse väljavaadete suhtes on nigelad, ei ole ka usk ettevõtte kasumi kasvatamisesse kuigi suur. Tänavu II kvartalis arvas vaid 20 protsenti Eesti ettevõtjatest, et järgmisel 12 kuul nende kasum suureneb – eelmisel aastal samal ajal uskus sama 42 protsenti ettevõtjatest.  

Positiivsema poole pealt saab välja tuua, et 38 protsenti Eesti keskmistest ja suurettevõtest plaanib järgmise 12 kuu jooksul  investeeringuid ettevõtte hoonetesse, masinaparki ja tehnoloogiasse – see number on viimase kuue kvartali parim näitaja.

Grant Thornton viis II kvartalis läbi uuringu International Business Review (IBR) Eestis, Lätis  ja paljudes teistes riikides. Küsitluses osalesid 50-499 töötajaga ettevõtete juhid ja teised juhtivtöötajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles