Koduostja on targem kui eales varem

, Arco Vara
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Ralph Erskine’i sissekolimisvalmis ja paljude maitsele vastavat näidiskodu tutvustati Malmös toimunud Euroopa kodude messil.
Arhitekt Ralph Erskine’i sissekolimisvalmis ja paljude maitsele vastavat näidiskodu tutvustati Malmös toimunud Euroopa kodude messil. Foto: Scanpix/AGE

Kodu ostvad inimesed on varasemast märksa teadlikumad, ega lähtu enam sellistest üksikutest argumentidest nagu hind, asukoht või kinnisvaraobjekti välimus, kirjutas Janika Toots Arco Varast.

Ajakirjanduses kajastatud probleemsed juhtumid on teinud ostjad tunduvalt ettevaatlikumaks riskide võtmisel ja müüja usaldamisel. Uuritakse põhjalikult nii ehituslikke küsimusi, tulevikukulusid kui ka küttelahenduste ja ventilatsiooni detaile, samuti soovitakse saada garantiid, et uus kodu valmiks kindlasti lubatud kuupäevaks.

Hoone materjal ja ehitaja

Hoone juures eelistavad ostjad looduslikke konstruktsioone, näiteks puitu. Majaosade tootmine tehases sisendab kindlust, et ehituskvaliteet on tagatud. Arendaja ja ehitaja tausta uuritakse tähelepanelikumalt ja põhjalikumalt kui varem ning sellega kaasneb palju küsimusi ehituspädevuse ja referentside kohta.

Energiatõhusus

Ostjad teavad, et korterite ja majade müümiseks ei piisa enam vaid energiamärgise väljahõikamisest. Uuritakse detailselt, kuidas lubatud energiatõhusus on saavutatud ja kas müüja suudab ära põhjendada, miks selline lahendus on kõige optimaalsem.

Praktika näitab, et ostjad eelistavad kombineeritud küttelahendust, kus omavahel on seotud sellised energiaallikad nagu päike, õhk, gaas ja maasoojus.

Laialdaselt on levinud teadlikkus ruumide ventileerimise vajadusest. Oma odavuse tõttu palju kasutatud fresh-augud vajavad seintes pidevat tähelepanu, et nende kaudu tuleks tubadesse nõuetekohane värske õhk. Tihti tähendab see väljatõmbe sisselülitamist või talviti aukudest liigse külma sisselaskmist. Tänapäevane soojatagastusega sundventilatsioon täidab samal ajal nii värske õhu kui ka energiatõhususe nõuded.

Kortermajades saadakse sageli suuri kommunaalarveid, kus lõviosa moodustavad küte, remondifond ja ühistu majandamiskulud.

Halduskulude suurus

Külmal ajal võivad vanade või läbimõtlemata soojustus- ja küttelahendusega majade küttearved küündida sama kõrgele kui kinnisvara soetamiseks võetud pikaajalise pangalaenu igakuised maksed. Sellest on saanud mõjuv argument, miks osta kallim, kuid uuem ja hea lahendusega kodu.

Sarnaselt uue auto ostuga ei kaasne uue kodu soetamisega remondikulusid. Selle kindlustamiseks kontrollitakse müüja tausta ja võimekust garantiiperioodi jooksul parandustöid teha. Oma maja või majaosa puhul pole vaja tegeleda ka ühistu haldamise ja sellest tulenevate kuludega.

Sissekolimisvalmidus

Elamispinna vahetamisel ja uue kodu ostmisel pangalaenuga tuleb ostjal ajastada oma eelkokkuleppeid, eelmise kodu müüki, tagatisvara hindamist ja muid toiminguid müüja väljalubatud tehingukuupäevaga. Seetõttu on oluline, et algselt kokku lepitud kuupäevad peaks paika ning uus kodu lubatud ajaks tõepoolest valmis saaks.

Kogenumad ostjad on sageli juba omal nahal tunda saanud, et pärast uue kodu üleandmist-vastuvõtmist on keeruline saada müüjat taristu ja haljastusega seotud töid lõpetama. Sellest tulenevalt eelistavad nad kinnisvara, kus teed ja platsid on juba asfalt- või kivikatte all, üldvalgustus toimib ja haljastustööd tehtud.

Tarbija käitumine annab selged juhised kinnisvaramüüjatele ja -arendajatele. Selle tulemusena on kinnisvaraarendajatel praegu järjest vähem võimalusi pakkuda läbimõtlemata lahendust või buumiajal levinud odavat ehitust.

Et müügiprotsess püsiks graafikus ja maakler saaks ostja küsimustele kohe vastata, peab kinnisvaraarendaja pikalt ja põhjalikult ette mõtlema, mida ja kuidas teha. Kui ostja valikute rohkusest segadusse satub, saab ta maaklerilt parima lahenduse väljasõelumiseks alati nõu ja abi küsida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles