Putin: kehtestame sanktsioonid juhul, kui neist tõuseb riigile kasu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin eile Minskis.
Venemaa president Vladimir Putin eile Minskis. Foto: SCANPIX

Venemaa kaalub Lääne sanktsioonidele vastusamme, ent kehtestab vastusanktsioonid vaid juhul, kui need tulevad riigile kasuks, ütles president Vladimir Putin reedel.

«Mis puudutab meie vastumeetmeid, siis valitsus kaalub neid. Kui need rakendatakse, siis vaid meile paremate tingimuste loomiseks,» ütles Putin ajakirjanikele pärast Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumist Tadžikistani pealinnas Dušanbes.

Kõneldes juba kehtestatud Vene vastusanktsioonidest, millega Moskva keelustas Lääne toidukaupade impordi, ütles Putin: «kindlasti on mõningaid komplikatsioone, ent need on minimaalsed». Need meetmed aitavad tõenäoliselt kaasa siseriiklikule majandusarengule, lisas ta.

Putini sõnul on Lääne sanktsioonid ebaefektiivsed, sest ei sunni Venemaad kurssi muutma. «Me veendusime kaua aega tagasi, et sanktsioonid välispoliitilise vahendina on vähemõjusad ning ei too praktiliselt kunagi soovitud tulemusi,» ütles Vene riigipea.

«Mulle tundub, et Ukraina iseeneses ei huvita kedagi, vaid seda kasutatakse vahendina rahvusvaheliste suhete destabiliseerimiseks,» lausus ta.

Reedel jõustusid Euroopa Liidu uued Vene-vastased sanktsioonid. Uute sanktsioonide kehtestamisest Venemaale teatas ka USA.

«Mis puudutab sanktsioneeritavate isikute nimekirja, tervitan seda EL-i otsust. Mida vähem meie ametiisikud ja ettevõtete juhid välismaale reisivad ja tegelevad jooksvate küsimustega, seda parem. Sama kehtib ka riigiduuma saadikute kohta, kes peaksid oma valijatega sagedamini rääkima,» ütles Vene president.

Ühtlasi kritiseeris ta isehakanud Donetski rahvavabariigi «peaministri» Aleksandr Zahhartšenko lisamist EL-i sanktsioneeritavate nimekirja. «Meie Lääne ja Ukraina partnerid nõuavad isehakanud vabariikide kõrgete ametiisikute osalemist rahuläbirääkimiste protsessis. Nad palusid meil mõjutada neid osalema. Me üritasime seda teha.» 

«Donetski rahvavabariigi» peaminister osaleb kõnelustel, lisas Putin.

«Nüüd on ta pandud sanktsioneeritavate nimekirja. Kas see on katse häirida rahuprotsessi, või mis? Mis see on? Ma ei tahaks nii mõelda, aga kindlasti puudub siin igasugune loogika,» rääkis Vene riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles