Õhus ripub Venemaa keeldumine lääne autodest ja rõivastest

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treiler Venemaale suunduvate luksusautodega Tartu maanteel.
Treiler Venemaale suunduvate luksusautodega Tartu maanteel. Foto: Erik Prozes

Venemaa pole veel täitnud ähvardust, kehtestada Euroopa sanktsioonidele kohese vastukäiguna keeld autode ja tekstiilitoodete impordile.

Venemaa presidendi abi Andrei Beloussov teatas juba eile vastusanktsioonide paketi koostamisest, mis keelaks ennekõike kasutatud autode ja tekstiilitoodete sisseveo riikidest, kes karistasid Venemaad. Vastusanktsioone püüab Venemaa kehtestada nii, et need lööksid eurooplasi võimalikult valusalt, kuid samal ajal aitaksid Venemaa oma tööstusel esile tõusta.

Uute autode sisseveo keelamine mõjutaks ennekõike Jaapanit (23 % Venemaa autoimpordist), Suurbritanniat (14 %), Ameerika Ühendriigid (11 %) ja Tšehhi (9%), kirjutas Vedomosti.

Venemaale müüdavate luksusautode transiitmaaks kujunenud Eestile vähendaksid vastusanktsioonid mõnevõrra senist logistikateenuste mahtu.

Venemaal müüdavatest imporditud tekstiilitoodetest pärineb 85 protsenti Aasiast ja kõigest 15 protsenti Euroopast. Kuid tõenäoliselt on tekstiilitoodete äri aasialaste ja eurooplaste vahel nii palju segunenud, et sanktsioonide täitmise kontrollimine pole kuigi lihtne.

Autode import võib hakata samuti toimuma Venemaa tolliliidu partnerite Kasahstani ja Valgevene kaudu, sest erinevalt toiduainetest ei ohusta sõidukeid kiired realiseerimistähtajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles