Iirimaa tõuseb taas jalgadele

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirlaste tuju on hea - majandus on taastumas.
Iirlaste tuju on hea - majandus on taastumas. Foto: Peter Muhly / AFP

Veel hiljuti kangesti kiratsenud Iiri majanduses on leidnud aset üsna märkimisväärne pööre, kirjutab Wall Street Journal.

Kui 2011. aasta juulis kõrgusid Iirimaa kaheaastaste riigivõlakirjade tootlused ülalpool 22 protsendi piiri, siis läinud nädalal käisid nood korra isegi miinuses ning hulbivad nüüd nulli läheduses.

Euroala «perifeeriasse» pagendatud Iirimaa on tagasi «tuumikus». Enesekindlana taotleb Dublin nüüd võimalust maksta ennetähtaegselt tagasi tohutu patakas IMFi abiraha.

Töötusmäär on Iirimaal hetkel 11,2 protsenti ja seega veel omajagu kõrge, kuid siiski allpool euroala keskmist. 2012. aasta alguses oli see protsent veel pahaendeline 15,1.

Käesoleva aasta augustis püstitas Iiri ostujuhtide indeks (PMI) 14 aasta tippmargiks 61,8. Kuna maksulaekumised paranevad, tuleb eelarvepuudujääk tänavu ilmselt alla 4 protsendi SKTst (eesmärk oli 4,8 protsenti).

Iiri majanduskasv on küll hüplikku laadi, kuid tänavuse avakvartali hämmastavad 2,7 protsenti väärivad siiski äramärkimist.

Wall Street Journal kirjutab ka iirlaste õnne ohustavatest faktoritest – mis on, nagu tavaliselt, väljaspool nende endi haardeulatust. Nimelt valitseb euroala majanduses suurem seisak ning paraku paluvad paljud poliitikud pisarsilmi eelarvereeglite leevendamist.

Seda viimast on iirlastel väga vastik kuulata – on nad ju ise mehiselt püksirihma pingutanud ning kulukärbete varal taas konkurentsivõimeliseks saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles