Põnevus Brüsselis: kui kaalukaks kujuneb Ansip?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip hakkab koordineerima seitsmest volinikust koosneva meeskonna tööd.
Andrus Ansip hakkab koordineerima seitsmest volinikust koosneva meeskonna tööd. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Portfellid pihus, suundusid värsked eurovolinikud eile Brüsselist bussiga kaheks päevaks «mitteametlikule seminarile» meeskonda ehitama.

Nagu selgub Financial Timesi valdusse sattunud seminari päevakavast, on tähtis arutelupunkt muu hulgas ELi eelarvereeglite lahkamine prantslasest majandusvoliniku Pierre Moscovici ja soomlasest «majandusasepresidendi» Jyrki Kataineni vahel.

Nagu arvata võis, on nn jõuportfellid läinud euroliidu suurliikmetele: Moscovici valitseb majanduse, sakslane Günter Oettinger digimajanduse, britt Jonathan Hill finantsteenuste ning hispaanlane Miguel Arias Cañete energia üle.

Samas on Jean-Claude Juncker tekitanud huvitava olukorra, kus kõiki nelja juhendavad asepresidendid. Moscovici ja Hilli ülemustena asuvad ametisse lausa kaks majandusasju ajavat asepresidenti.

Seega tõusetub küsimus: kellel on komisjonis tegelik ja tõeline võim – suurte portfellidega suurliikmete volinikel või hoopis väikeriikide ekspeaministritel nagu Katainenil ja lätlasel Valdis Dombrovskisel (kes kamandavad majandus- ja rahandusasju), eesti mehel Andrus Ansipil (ühtse digituru ülem) ning Alenka Bartusekil Sloveeniast, kes vastutab energialiidu eest?

See küsimus ei pruugi käimasoleval seminaril lõplikult laheneda, kirjutab Financial Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles