Topeltmaks muudab ehitamise kallimaks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome suurtele ehitusobjektidele betoondetaile valmistava ASi Lasbet Tootmine juht Andrus Koolme ütles, et kaevandustasude järsk tõus kahjustaks tema ettevõtte ekspordivõimet.
Soome suurtele ehitusobjektidele betoondetaile valmistava ASi Lasbet Tootmine juht Andrus Koolme ütles, et kaevandustasude järsk tõus kahjustaks tema ettevõtte ekspordivõimet. Foto: Mihkel Maripuu

Keskkonnaministeerium tahab muuta kasutamata karjääride pidamise ettevõtetele kulukaks ja survestada neid karjääridest loobuma.

Keskkonnaministeerium tahab seni avaldamata põhjustel topeltmaksu abil karjääride arvu vähendada. Ettevõtjate nägemuses on selline kavatsus eluvõõras ja toob kõigile osapooltele üksnes kahju.

«30 protsenti kaevandusi seisavad selliselt, et need on küll avatud, kuid seal ei ole viimase viie aasta jooksul maavara kaevandatud,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. «Probleemi lahenduseks oleme töötanud välja kaevandamise tasu kaheosalise rakendamise ehk üks osa tasutakse juba kaevandatud maavara koguse eest ning teine, väiksem osa, makstakse iga-aastaselt maavara reserveerimise, kaevandamisõiguse eest.»

Esialgse ettepaneku kohaselt on tasu kaevandamisõiguse eest kümme protsenti igal aastal kaevandamiseks ette nähtud keskmisest kogusest. Sellise lahenduse trükkis oma analüüsis poliituuringute keskus Praxis, millega soovitakse muuta kasutamata karjääride pidamise ettevõtetele kulukaks ja survestada neid karjääridest loobuma. Uue süsteemiga vähendatakse karjääripidajate iga-aastaseid kasumeid 4–11 protsendi võrra.

Ehitusmaterjalide tootjate kinnitusel seisavad karjäärid kasutuseta peamiselt kahel põhjusel. Esiteks on paljud kaevandamiskohad valitud selliselt, et tee-ehitus jõuab mõne aasta pärast nende lähikonda. Teine põhjus on üle pea kasvanud bürokraatia, mis sunnib ettevõtjat võimalikult palju karjääre enda nimele registreerima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles