Veebel: kui me tahame, et sanktsioonid mõjuks, tuleb minna inetuks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste dotsent Viljar Veebel.
Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste dotsent Viljar Veebel. Foto: Pm

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste dotsent Viljar Veebeli sõnul on Venemaale siiani kehtestatud ja tulevikus kehtestatava majandussanktsioonide puhul oluline seada kindlad eesmärgid.

Veebel tõi tänases ettekandes välja, et nn sanktsioonide mäng on kestnud juba pool aastat,  ent siiani ei ole suuri sanktsioone jõustunud ning samuti pole teada, millal need üldse jõustuda võiksid. «Ilmselt saame sel teemal veel pikalt debateerida järgmisel aastal,» märkis ta.

Selleks, et santsioonid töötaksid, tulen eelnevalt läbi mõelda eesmärgid.«Mida me tahame, et Putin teeks nende sanktsioonide peale? Tuleks, langes põlvili ja paluks andeks?,» ütles Veebel naljatledes.

Nimelt ollakse tema sõnul liigselt kinni nn pain and gain (valu ja tulu) paradigmas. «Venemaa puhul me usume, et kui tekitame Venemaale piinlikkust ja ebamugavust, siis ta hakkab heaks,» märkis ta, lisades et tegelikult on teoreetikud seisukohal, et majanduslikud sanktsioonid rahvusvahelistes suhetes ei tööta.

Ta võrdles Euroopa Liidu olukorda sellega, kui keegi tahab oma sõbrale kohta kätte näidata. «Sarnane protsess on Euroopa Liiduga. Näitame Venemaale, Putin väga ei vaata, aga me tunneme, et me tegime midagi.»

Veebel tõi välja, et viimase 20 aasta jooksul on EL kehtestanud sanktsioone 30-l erineval juhul, ent praktikas on nende mõju olnud pigem siganaliseeriv või nõrgestav ning iseseisva nähtusena sanktsioonid paraku ei toimi.

Seda enam töötavad sanktsioonid Veebeli sõnul kui välispoliitiline instrument - Euroopa Liit ei ole kehtestanud majandussanktsioone majandusliku eesmärgiga, vaid eesmärgiks on poliitilised muutused.

«Me mõtleme, et pärast konflikti on lihtsam ära leppida, kui me liiga inetuks ei lähe. Kui  me tahame, et mõjuks, peab minema inetuks. Nii et Putin ütleks, et nüüd on mul küll mõõt täis,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles