Liive: me teeme Eesti põlevkivitööstuse kümne aastaga kaks korda paremaks

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Sandor Liive.
Eesti Energia juht Sandor Liive. Foto: Toomas Huik

Põlevkivitööstused investeerivad järgnevatel aastatel kuni neli miljardit eurot, mille abil Eesti hakkab tootma energiat rohkem kui ise tarbib, teatas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Energiajulgeolekule pühendatud Eesti Energia iga-aastase energiafoorumi avanud Liive rõhutas, et keskkonnaministeeriumis just praegu valmivad keskkonnatasude raamkava ja põlevkivi arengukava peavad tagama töösturitele investeeringuteks pikaajalise kindlustunde. „Kui me ei investeeri, siis põlevkivi kasutamine hääbub ja energiajulgeolek kannatab,“ ütles Liive.

Eesti Energia kavatseb järgneval kümnendil täielikult välja vahetada senise põlevkivi energiaks muutmise tehnoloogia. Samas suunas tegutsevad ka Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatööstus. Tehnoloogilise muutusega saavutatakse olukord, kus põlevkivi kasutamise efektiivsus kahekordistub võrreldes praeguse 30-40 protsendiga ning selle tööstusharu osa sisemajanduse kogutoodangust kasvab praeguselt neljalt protsendilt seitsmele.

„Tänu põlevkivitööstusele on Ida-Virumaa koht, kus palju noori saab hästi makstud töö,“ toonitas Liive.

Kolmes põlevkivitööstuses töötab kokku ligi 7000 inimest ning teine sama palju saab tööd põlevkivitööstust toetavates valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles