Loe, millised sanktsioonid Euroopa Liit plaanib Venemaale kehtestada

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Välisminister Urmas Paet andis valitsuse pressikonverentsil ülevaate Venemaa vastu suunatud sanktsioonidest, milles on Euroopa Liidu riigid kokku leppinud, kuid mille ajastuse kohta on veel kõhklusi ja need pole seetõttu veel kehtima hakanud.

Paeti sõnul seatakse Venemaale uued viisapiirangud ja finantssanktsioonid:

1. Viisapiiranguid ja finantssanktsioone hakatakse kohaldama ka nende isikute ja institutsioonide suhtes, kes on seotud või teevad tehinguid Ukraina Donbassi piirkonna separatistlike rühmitustega. Lisaks otsustati laiendada nende isikute nimekirja, kelle suhtes viisapiiranguid ja finantssanktsioone rakendatakse. Sinna nimekirja pannakse 24 uut nime. Kõikide sedatüüpi piirangute kehtivust pikendatakse kuue kuu võrra, 15. märtsini 2015.

2. Kehtestatakse täiendavad kapitaliturgudele juurdepääsupiirangud, see puudutab ennekõike riigi omandis olevaid Venemaa finantseerimisasutusi, Venemaa kaitsesektorit ja neid Venemaa ettevõtteid, kelle põhiline tegevusala on nafta müük ja transport. Lisaks karmistatakse kahesuguse kasutusega kaupade ja teenuste osutamisega seotud piiranguid. Keelatakse kahesuguse kasutusega ehk nii tsiviil- kui sõjaliseks otstarbeks mõeldud kaupade müümine ja nendega seotud teenuste osutamine otsuses nimetatud ettevõtetele Venemaal. Peamiselt on tegemist kaitsetööstuse ettevõtetega.

3. Keelatakse teatud tundlike tehnoloogiate ja nendega seotud teenuste osutamine Venemaa ettevõtetele, kes tegelevad süvamere naftauuringute ja naftatootmisega, arktiliste naftauuringute ja arktilise naftatootmisega, kildaõli projektidele vajalike tehnoloogiate ja teenustega.

 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles