Puu- ja köögiviljakasvatajad vedasid Euroopa Komisjoni ninapidi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse farmer.
Prantsuse farmer. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon lõpetas eile rahalise abi andmise puu- ja köögiviljakasvatajatele, kes kasutasid pärast Vene impordikeeldu loodud abi kurjasti ära.

Venemaa poolt Euroopa Liidu toiduainete sisseveo keelustamisest tingitud kahjude osaliseks hüvitamiseks ette nähtud abi sai taotleda vaid nädal aega.

Euroopa Komisjon teatas eile, et abiandmine lõpetatakse ebaproportsionaalselt suure huvi tõttu.

Näiteks taotleti abi teatud kaupade puhul mitu korda rohkem kui Euroopa Liidu keskmine aastane eksport oleks olnud, vahendas Europa.eu.

Eestis ei pöördunud selle aja jooksul põllumajandusameti ja PRIA poole aga ükski kahjude hüvitamise sooviga puu- ja köögiviljakasvataja.

Kogu Euroopa Liidu peale oli erakorralisele abimeetmele ette nähtud 125 miljonit eurot.

Erakorralise abimeetme raames toetati puu- ja köögivilja turult tagasivõtmist, toorelt koristamist ja koristamata jätmist järgmiste saaduste puhul: porgand, peakapsas, lill- ja spargelkapsa, seened (perekonnast Agaricus), tomat, kurk (sh kornišonid), vaarikas, must sõstar, punane sõstar, valge sõstar, karusmari, jõhvikad, mustikad, pohlad, ploomid, õunad ja pirnid.

Komisjoni teatel tullakse puu- ja köögiviljakasvatuse sektori efektiivsemaks abistamiseks lähiajal välja uue ja konkreetsema abimeetmega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles