Uus Maa kinnisvaraturust: küsimusi palju, vastuseid vähe

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele.
Kui kodu müüa ei soovita, kuid kulud on ühele inimesele siiski liiga suured, tasub mõelda näiteks üürilise leidmisele. Foto: SCANPIX

Uus Maa kinnisvarabüroo kirjutas augustikuu turuülevaates, et Eesti kinnisvaraturule on jõudnud hoogne arutelu.

«Küsimusi on palju, kuid vastuseid veel vähe. Selle tulemuseks on olukord, kus reaalne tehinguturg muutub stabiilsemaks ja tõmbab hoogu maha, kuid pakkumine ja ootus on inertsist veel väga optimistlik,» teatas ettevõte.

Uus Maa kirjelads, et augustis nägime nii rekordilist uute korterite müükipaiskamist kui ka järelturukorterite pakkumishinna kasvu. Samas näitab statistika aga üha enam, et kaubaks läheb vaid see kinnisvara, mille hinna põhjendatust ostja tõesti tajub. Läheneva kütteperioodi valguses tasub müüjatel oma hinnaootusi üle vaadata, sest näiteks suurte korterite puhul hakkab igakuiseid kommunaalarveid kasvatama soojusenergia suurem tarbimine. Kõrvalkulude suurus on nii müügi- kui ka üüriturul väga tähtis argument.

Augustit iseloomustas harjumuspäraselt ka aktiivne üüriturg, mille tulemusena kerkib keskmine hinnatase. Käesoleval aastal aga ei langenud pakkumiste hulk, vaid neid tuli nii juulis kui augustis hoopis juurde. Selle põhjuseks on väikeinvestorid, kes on nii uutes kui vanades kortermajades hoogsalt raha paigutanud ja oma kinnisvara üüriturule paisanud. Iga-aastane kõrghooaeg saab septembri teises pooles läbi ning siis on oodata taas pakkumishindade alanemist.

Maa-ameti andmetel toimus kogu Eestis augustikuu jooksul 3284 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on juulist 10 protsenti ja möödunud aasta augustist 4,8 protsenti madalam tulemus. Kinnisvaraturu rahaline maht oli 173,57 miljonit eurot, mis viimase 12 kuu lõikes on keskmine tulemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles