Krimm neelab Sotši turistid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Sotšisse ehitatud F1 raja peatribüünile.
Vaade Sotšisse ehitatud F1 raja peatribüünile. Foto: Sergei Savostyanov / ITAR-TASS

Uue hotelli suure basseini serval Sotšis seisab päikesepruun aeroobikajuhendaja, kes tehnomuusika taustal kimedaid korraldusi jagab. Kolm üksildast õpilast annavad oma parima...

Kuus kuud pärast taliolümpia lõppu on kuurortlinna tulevik tumedavõitu, kirjutab Financial Times: maailmaklassi ürituste ja rahvusvaheliste konverentside tarvis disainitud keskus on välismaiste külastajate silmis põlu alla langemas, samal ajal kui kohalikud seavad oma sammud pigem värskelt annekteeritud Krimmi poole.

Õhus on geopoliitilised mured. Eelseisev vormel-1 võidusõit ei pruugi kujuneda publikumagnetiks ning Sotši rahvusvaheline investeerimisfoorum – nn «Vene Davos» – ei tõota kujuneda eriti rahvusvaheliseks.

Venemaal on aga lood nii, et valitsus promob nüüd kohtumiste ja puhkuste lemmikpaigana hoopis Krimmi, poleerides poolsaare nõukogude ajast pärit romantilist aurat.

Sotši meeri andmetel olid juuli alguses linna uutes hotellides hõivatud vaid 43 protsenti tubadest, plaaži ääres olümpiapargis aga kõigest kolmandik.

Punasel Lagedal, kus talvel liuglesid olümpiasuusatajad, oli viie tärni hotellide täituvus aga ainult kaheksa protsenti.

Mõnes mõttes on hiljutised poliitilised arengud Sotšile siiski kasuks tulnud. Luksusliku Rodina Grand Hoteli juhataja asetäitja Maria Kolesnikova tunnistab, et paljudel külalistel pole enam võimalust läänes puhkamas käia. Seda siis sanktsioonide tõttu või – paljude valitsusametnike puhul – Kremli soovituse valguses seda mitte teha.

«Meie nende [sanktsioonide] jaoks muidugi lobi[tööd] ei teinud,» pilgutab Kolesnikova kelmikalt silma. «Aga loomulikult tuleb meile kasuks, kui nad soovitavad inimestel kodumaal puhata.»

Samas on Sotši hinnad sageli isegi Moskva omadest kõrgemad. Nagu kurtis üks abielupaar, läks puhkus Sotšis neile kallimaks kui eelmine reis Euroopasse. Ja nad pigem ei plaani enam siia tulla.

«Antalya on puhtam. Ja seal on vähemalt liivarannad, mitte kivid nagu siin,» meenub ühele päevitajatest Türgi.

Moskvalasest fitnessi-instruktor Aleksandr Zjablitsev tunnistas, et igatses väga Sotšit näha, kuid pidi pettuma. «Siin käib kõik raha ümber,» ütles mees. «Kõik üritavad raha teha.»

Kuhu ta järgmine kord puhkama läheb? «Krimmi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles