Eesti ettevõtted vaatavad üha enam Soome poole

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink ostis Silja Line’i 2006. aastal ligi poole miljardi euro eest, mis on senini Eesti suurim välisfirma ost.
Tallink ostis Silja Line’i 2006. aastal ligi poole miljardi euro eest, mis on senini Eesti suurim välisfirma ost. Illustratsioon: graafika: Silver Alt

Kaheksa aastat tagasi, 2006. aasta suvel tegi Tallink Eesti ettevõtluse ajalugu, võttes üle põhjanaabrite konkurendi Silja Line’i. Tehingu suurus oli peaaegu pool miljardit eurot ning tegemist oli ja on siiani suurima välisfirma ülevõtmisega Eesti ettevõtluse ajaloos.

Sellel ajal liikusid investeeringud peamiselt ühes suunas – soomlased investeerisid küll Eestisse, aga siinsed investeeringud teisele poole lahte olid üksikud, ilma suurema ettevalmistuseta, ja paljud tulid sealt kiiresti tagasi.

SEB panga juhatuse esimees Riho Unt ütles, et kui seni on koduturu kasvuvõimalused ammendanud Eesti ettevõtted tegevuse laiendamise mõttega vaadanud ennekõike Läti ja Leedu poole, siis nüüd on näha, et järjest enam otsitakse võimalusi või ostetakse ettevõtteid Soomes.

«Ettevõtetega rääkides on selgunud, et kui varem loeti koduturuks Eestit ning pärast seda Läti ja Leedu, siis praegu on mõned ettevõtted Lätis ja Leedus omad vitsad kätte saanud ja nad on muutunud kahtlevamaks,» ütles Unt. «Samavõrra on ettevõtete enesekindlus tõusnud Soome suunas. Kui me näeme ettevõtete plaane, siis nüüd on nad hakanud samuti lugema Soomet koduturu osaks,» lisas ta.

Pangajuhi sõnul on Soome ärikeskkond meie ärikeskkonnale lähedasem, mis on lisanud julgust Eesti ettevõtete sinna liikumiseks. «Nüüd on juhtunudki nii, et Soome on liikunud tihti prioriteedina Lätist ja Leedust ettepoole,» nentis Unt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles