«Kärpimise maailmameistrit» Ungarit ähvardab rämpsreiting

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX

Ungari on peaministri sõnul küll kulude kärpimise maailmameister, kuid Standard & Poor’s kaalub riigi reitingu alandamist rämpsvõlakirjade tasemele.


«Usume, et ilma IMFi ja ELi programmita poliitika pidepunktina seisab Ungari tõenäoliselt silmitsi kõrgemate ja kõikuvamate rahastamiskuludega, mis meie hinnangul võivad koormata finantssektori bilansse, avaliku sektori rahandust ja majanduskasvu,» vahendas Bloomberg S&P eilset teadet.

Praegu on reitinguagentuuri hinnang Ungarile BBB-. S&P kavatseb aga reitingut alandada, kui näeb tuleval aastal, et valitsuse tegevus tõenäoliselt ei vii avaliku sektori võla vähenemiseni. See tähendaks Ungarile rämpsreitingut esimest korda alates 1992. aastast ning samale tasemele langemist Rumeenia ja Aserbaidžaaniga.

Pärast seda, kui IMF ja EL peatasid eelmisel nädalavahetusel kõnelused Ungari valitsusega, kuna see ei nõustunud tegema piisavalt suuri eelarvekärpeid, on Ungari reitingu väljavaate negatiivseks muutnud ka teine agentuur Moody's. Selle praegune hinnang riigile on aga S&Pga võrreldes kaks pügalat kõrgem ehk Baa1.

Ungari valitsuse väitel ei saa reitinguagentuurid aru, et vastutustundlik eelarvepoliitika ei pea tulema sõltumatu majanduspoliitika kulul. «Me jätkame distsiplineeritud eelarvepoliitikat, mis ei võrdu tavapärase kasinuspoliitikaga, mis mõjutab peresid ja ettevõtteid,» teatas riigi majandusministeerium Bloombergi küsimustele vastates.

Eelmisel aastal oli Ungari välisvõlg 125 protsenti ning riigieelarve puudujääk 4 protsenti SKTst. Valitsus on seadnud eesmärgiks vähendada tänavu puudujääki 3,8 protsendini.

Kolmapäeval ütles Ungari peaminister Viktor Orban, et riik ei vajagi uut IMFi abipaketti, kui praegune oktoobris aegub, vahendas EUbusiness. «Me oleme kulude kärpimises maailmameistrid,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles