Video: kuidas uut 10-eurost ära tunda

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

23. septembril hakkab Eesti Pank laskma ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 10-euroseid. Lähinädalatel korraldab keskpank kauplustele ja pankadele uue kupüüri koolitusi. Tänasest üritusest tegi Postimees ka videoülekande.

Tasuta koolitused toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas. Seminaridele on oodatud kõik ettevõtjad ja kaupmehed, kes puutuvad igapäevatöös tihedalt sularahaga kokku.

Seminaridel tutvustatakse põhjalikult rahatähtede turvaelemente, õpetatakse rahatähe ehtsust kontrollima vaatamise, kompimise ja kallutamise kaudu ning näidatakse uut 10-eurost.

Uue 10-eurose ehtsust saab tuvastada lihtsalt nelja turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel. Kui rahakäitlusseade või autentimisvahend uut rahatähte ei tuvasta, ei tohi rahatähe vastuvõtmisest keelduda, vaid seda saab kontrollida käsitsi.

Ettevõtjad peavad tagama, et uute 10-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks ollakse tehniliselt valmis.

Esimese seeria 5- ja 10-eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi ja neid saab keskpangas tähtajatult vahetada. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need kehtivuse maksevahendina. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles