Venemaa ähvardab välistada gaasi «tagasivoolu» Ukrainasse

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorud Ukrainas.
Gaasitorud Ukrainas. Foto: SCANPIX

Moskva otsib viise takistamaks oma Euroopa kliente Vene gaasi tagasi Ukrainasse eksportimast, et süvendada talve tulekul sealset energiahäda.

Vastavasisulised ävardused kõlavad olukorras, kus Euroopa Liidu saadikud on lõpuks kiitnud heaks uued sanktsioonid, mis peaksid olema suunatud Venemaa juhtivate riiklike energiafirmade vastu.

Nagu kirjutab Financial Times, on sanktsioonid soomlaste palvel siiski «ootele» pandud.

Kuna Ukraina Venemaalt praegu gaasi ei saa, on seda hangitud «tagasivoolu» kaudu Euroopa Liidust – peamiselt Poolast, Ungarist ja Slovakkiast.

Kõrgete Euroopa Komisjoni esindajate ja Ida-Euroopa valitsusametnike sõnutsi on Venemaa vibutanud võimalust vähendada  ekspordikoguseid, nii et klientidel ei jääks midagi üle Ukrainasse tagasi saatmiseks.

«Nad räägivad sellest üsna avalikult,» ütles üks Kesk-Euroopa saadik. Ühe Ida-Euroopa ametniku sõnutsi võib koguste kärpimine tuua kaasa ka tarnekatkestuste riski ja hinnahüpped Euroopa Liidus.

Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprijanov eitas aga kõike ülalmainitut. «Esimest korda kuulen sellest,» ütles Kuprijanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles