Swedbank tõstab tõenäoliselt majandusprognoosi

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: SCANPIX

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina sõnul vaatavad nad oma augusti lõpus avaldatud majanduskasvu prognoosi (sel aastal +0,8 ja järgmisel +2,3 protsenti) üle ja kui riskid ei süvene, siis korrigeerivad nad majanduskasvu tõenäoliselt ülespoole.

Üks oluline korrigeerimise põhjus on see, et statistikaamet revideeris SKT arvutamise andmeid ja metoodikat. SKT revisjon oli väga mitmekülgne, millest kõige olulisem oli kahtlemata  üleminek uuele rahvamajanduse arvepidamise juhisele (ESA2010). Revisjoni tõstis nominaalse SKP taset, 2012. ja 2013. aastal vastavalt 1,3 ja 1,6 protsenti ning muutis tublisti majanduskasvu numbreid.

Kõige enam tõstis SKT taset teadus- ja arendustegevuse paigutamine investeeringutesse (varem arvestati ettevõtete vahetarbimises). Kui näiteks varasema metoodika järgi kasvas majandus möödunud aastal 0,8 protsenti, siis uue järgi 1,6 protsenti. Samuti muutus oluliselt selle aasta esimese kvartali kasvunumber. Varem avaldatud 1,4-protsendisest langusest on nüüdseks saanud 0,3-protsendine kasv. Seega on majandus selle aasta esimese poole aastaga kasvanud kokku juba tubli 1,3 protsendi võrra. Uute andmete järgi on varem languses olnud tööjõu tootlikkus viimastel kvartalitel hoopis tublisti kasvanud.

Eesti majanduskasv toetub peamiselt sisenõudlusele, kus kõige stabiilsema ja suurema panuse annab eratarbimine. Investeeringute panus on Mertsina sõnul olnud ebaühtlane. Kui jätta välja teine kvartal, on puhasekspordi panus olnud majanduskasvu viimasel ajal negatiivne või tagasihoidlik. Lähiaja välisnõudlus näitab nõrgenemise märke. «Oleme allapoole korrigeerinud kõikide meie viie peamise kaubanduspartneri (Rootsi, Soome, Läti, Leedu ja Venemaa) majanduskasvusid selleks ja järgmiseks aastaks. Samas ootame järgmisel aastal nendes riikides (välja arvatud Venemaa) kasvu aeglast paranemist, mis peaks hakkama meie eksporti toetama,» kirjeldas Mertsina.

Venemaa kriisiga seotud pinged on nii majanduse kui poliitilise olukorra halvenemise riski lähikuudel aga oluliselt suurendanud, mistõttu aasta teine pool võib esimesest nõrgem tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles