Statistikaamet korrigeeris SKP arvestust

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaamet korrigeeris uue metoodika juurutamise järel ka varasemat majanduskasvu statistikat kuni aastani 2000.
Statistikaamet korrigeeris uue metoodika juurutamise järel ka varasemat majanduskasvu statistikat kuni aastani 2000. Foto: Statistikaamet

Statistikaamet korrigeeris SKP arvestust, mistõttu muutus ka varasemate aastate ja kvartalite SKP statistikas. Uue metoodika kohaselt SKP tänavu esimeses kvartalis ei langenud 0,2 vaid tõusis 0,3 protsenti võrreldes mullu sama ajavahemikuga.

Statistikaamet revideeris uue Euroopa rahvamajanduse ja regionaalse arvepidamise süsteemi ESA 2010 juurutamisel rahvamajanduse arvepidamise näitajate aegridu alates 2000. aastast.

Korrektsiooni tulemusena muutus aastane sisemajanduse koguprodukt (SKP) jooksevhindades aastatel 2000–2013 keskmiselt ühe protsendi. Mullune SKP tõus korrigeeriti 0,6 protsendipunkti allapoole: uue metoodika järgi kasvas SKP 2013 aastal 1,6 protsenti. Samuti korrigeeriti alla 2013 esimese kolme kvartali SKP kasv, sealjuures kolmanda kvartali kasv koguni 1,5 protsendipunkti 1,8 protsdendilt 0,3 protsendile.

Revideerimise käigus vaadati üle ka kõik eelnevad arvestused, täiendati uute andmetega ning mõnel juhul täiustati arvestusmetoodikat. Selle tulemusel on korrektsioonid erinevates aastates erineva suurusega, ulatudes -0,2 protsendist 2002. ja 2003. aastal kuni +2,3 protsendini 2010. aastal. Uus arvestuste baasaasta on 2010 aasta.

Rahvamajanduse arvepidamise aegreas uuendati ka 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse tulemuste põhjal korrigeeritud rahvaarvuga seotud näitajaid, eluruumide arvestusi ja rahvamajanduse arvepidamise näitajatega kaasnevaid tööturunäitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles