Eesti Pank: Venemaa impordikeelu mõju jõuab peagi hindadesse

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimapakid.
Piimapakid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai kirjutas tarbijahindade langust kommenteerides, et lähiajal kandub arvatavasti tarbijahindadesse ka Venemaa kehtestatud toiduainete impordikeelu mõju.

Oodata võib liha, kala, puuvilja ja piimatoodete hindade langust. Kattai sõnul on Venemaa turu sulgemine praegu avaldunud eelkõige toorpiima kokkuostuhindade languses. Seetõttu ilmselt raugeb augustis veel jätkunud kiire piima ja piimatoodete hinnakasv. Ülemäärase hinnalanguse tõkestamiseks on Euroopa Liidus otsustatud kasutada turukorraldusmeetmeid nagu eraladustamine ja sekkumiskokkuost, mis võimaldavad turgu mõnevõrra stabiliseerida.

Tarbijahindade langus kiirenes Kattai sõnul peamiselt energia hinna alanemise, kuid ka toiduainete odavnemise tõttu.

Eesti kodutarbijate jaoks odavnes energia augustis aasta varasema ajaga võrreldes 4,7 protsenti. Sellesse panustasid mootorikütuse ja soojusenergia, kuid kõige enam elektri hinna langus.

Toiduainete hinnatase maailmaturul on langenud alates maikuust. Rahvusvaheline Teravilja Nõukogu andis juulis-augustis hinnangu teraviljade oodatavale saagikusele maailma eri piirkondades, mille järgi ulatub tootmine kõigi aegade suurima mahu lähedale. See soodustab teraviljade edasist hinnalangust. Lisaks sellele jätkub kevadel alanud puu- ja köögiviljade hinnalangus, sest hinnad kohanduvad endiselt allapoole eelmise aasta kõrgelt tasemelt, mida tingis aiasaaduste kasvuks ebasoodne ilm.

Alusinflatsioon augustis Kattai sõnu lpalju ei muutunud. Teenused ilma sideta kallinesid 2,2 protsenti, kuid koos sideteenuste 3,8-protsendilise odavnemisega vaid 1 protsent. Teenuste hulgas pidurdus enim puhkusereiside ja majutusteenuste hinnakasv, samas kui üüri hinnakasv oli endiselt kiire, küündides 13protsendini. Tööstuskaupade hinnad pöördusid juba juunis langusesse ning sellele järgnevatel kuudel on hinnalangus püsinud. Hinnalangus on sel ajal hõlmanud eelkõige püsikaupu – autosid ja koduelektroonikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles