Teises kvartalis vabade ametikohtade arvu kasv aeglustus

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvastiku vananemise tõttu väheneb tööturule sisenejate arv.
Rahvastiku vananemise tõttu väheneb tööturule sisenejate arv. Foto: Margus Ansu

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli statistikaameti teatel teises kvartalis 7600 vaba ametikohta, 6,3% rohkem kui eelmises kvartalis ning 0,4% rohkem kui mullu teises kvartalis.

Vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus ehk vabade ametikohtade määr on püsinud viimastel aastatel stabiilsena. Tänavu teises kvartalis oli see 1,4protsenti. Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli majutuse ja toitlustuse tegevusalal ning haldus- ja abitegevustes (mõlemas 2,9 protsenti) ning kõige madalam kinnisvaraalases tegevuses (0,1 protsenti).

Suurim vabade ametikohtade arvu kasv oli ehituses ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal. Ehituses oli vabu ametikohti mulluse teise kvartaliga võrreldes 73 protsenti rohkem ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal 58 protsenti enam. Statistikaameti hinnangul võib selline suur muutus olla mõjutatud kvalifitseeritud tööjõu puudusest, tööde hooajalisusest ja ka ametiala palgatasemest.

Vabade ja hõivatud ametikohtade territoriaalses paiknemises pole muutust toimunud, jätkuvalt on kõige rohkem ametikohti Harju maakonnas (sealhulgas Tallinn). Vabade ametikohtade määr oli kõige kõrgem Harju ja Pärnu maakonnas (vastavalt 1,7 ja 1,6 protsenti) ning kõige madalam Hiiu maakonnas (0,1 protsenti).

Teise kvartali 7600 vabast ametikohast oli 6000 erasektoris ja ülejäänud avalikus sektoris. Avalikus sektoris oli vabade ametikohtade määr 1,1 protsenti ja erasektoris 1,5 protsenti. Avaliku sektori alla kuuluvad ka riigi ja kohaliku omavalitsuse omanduses olevad äriühingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles