Vene turud kardavad SWIFTi, Reutersi ja Bloombergi lahkumist

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad Bloombergi terminalide ees New Yorgis. Vene rahandusministeeriumi plaan turgu reguleerida ähvardab Vene kauplejad sarnastest terminalidest ilma jätta.
Kauplejad Bloombergi terminalide ees New Yorgis. Vene rahandusministeeriumi plaan turgu reguleerida ähvardab Vene kauplejad sarnastest terminalidest ilma jätta. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Vene rahandusministeeriumi plaan juurutada «kriitiliste infrastruktuuri teenuste operaatori» mõiste ning töötada välja nõuded sellistele operaatoritele võivad viia makseteenuste vahendaja SWIFTi ning turuinfo vahendajate Reutersi ja Bloombergi lahkumiseni Vene turult, kirjutab ITAR-TASS.

Turuosaliste hinnangul tähendab rahandusministeeriumi plaan minimaalselt seda, et operaatorite teenused kallinevad märgatavalt, aga maksimaalselt seda, et operaatorid lahkuvad üleüldse Vene turult, vahendab uudisteagentuur.

«Põhimõtteliselt on see perspektiiv hirmutav,» ütles ITAR-TASSile Gazprompanga vanemkaupleja Aleksandr Pitaleff.

«See on Vene turule väga kahjulik uuendus, sest lisab täiendavaid riske SWIFTi, Reutersi ja Bloombergi tegevusele venemaal,» märkis Metallinvestpanga valuuta- ja rahaturgude operatsioonide direktor Sergei Romantšuk.

Romantšuki sõnul on oht, et kui uus seadus on kehvasti kirjutatud — nagu juhtus rahvuslike maksesüsteemide seadusega, mille peale ähvardasid Venemaalt lahkuda Visa ja Mastercard — võivad selle tagajärjed olla üsna dramaatilised, kuni selleni, et nimetatud firmade edasine tegutsemine Venemaal osutub täiesti võimatuks.

Vene rahandusministeeriumi plaan korrastada finantsturge on juba ammune. Põhimõtteliselt tahab ministeerium alustada turuosaliste litsenseerimisega, mille esimene katse kolm aastat tagasi luhtus. «Informatsioonisüsteemide litsenseerimine on rahvusvahelises praktikas nonsenss,» sõnas fondituru arengu keskuse direktor Juri Danilov.

Danilovi sõnul on SWIFT rahvusvaheline maksesüsteem ja seda ei saa lugeda riigisisese regulatsiooni objektiks. «Kui loodaks analoogne üle-Venemaaline süsteem, siis seda saaks ja isegi peaks reguleerima.»

SWIFT on rahvusvaheline maksesüsteem, mida kasutab üle kümne tuhande rahandusorganisatsiooni 210 maailma riigist. SWIFTi põhikirja kohaselt on igas riigis loodud oma liikmesorganisatsioon asutajatest, kusjuures Vene organisatsioon ROsSWIFT on liikmete arvult maailmas teisel kohal USA organisatsiooni järel.

Reuters ja Bloomberg on kaks maailma juhtivat turuinfo vahendajat, pakkudes nii ligipääsu praktiliselt kõigile maailma finantsturgudele kui ka turu-uudiseid jm infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles