Tõnu Palm: Eesti ei ole kaotanud oma atraktiivsust

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits

Nordea Eesti peaökonomist Tõnu Palm arvab, et Eesti ei ole kaotanud oma atraktiivsust võrreldes Läti ja Leeduga ehkki veidi oleme nõrgemas seisus tööturu poole pealt.

«On elemente, mis on meil paremad ja on elemente mis on paremad neil,» ütles Palm.

«Arvan, et kõrgemapalgaliste töötajate meelitamisel on atraktiivsust rohkem Lätil, tulumaksusüsteemi poolest on atraktiivsem Eesti. Lätil ja Leedul on rohkem töökäsi ja siin on meil mille üle mõelda, kuidas paremini tuua inimesi tööturule ja kuidas parandada nende kvalifikatsiooni nendes valdkondades, mida meie majandus vajab. Tööturu poole pealt oleme me mõnevõrra nõrgemas seisus,» sõnas analüütik.

Palmi sõnul oleme me kõik ole ühes klubis ja proovime keskkonda võimalikult atraktiivsena hoida. Palgakasv on olnud Eestis kiirem kui Lätis ja Leedus, aga nemad jõuavad meile ka selles osas järgi.

«Tavaliselt oleme meie olnud oma tsüklis lõunanaabritest ees. Meie tõmbasime oma majanduskasvu prognoose alla juba varem, Läti ja Leedu tegid seda alles nüüd. Tegelikult dünaamika mõttes me ei lahkne,» lisas Palm.

Kommenteerides Fazeri otsust siinse tehase kinni panna ütles Palm, et tänases keskkonnas ei torma mitte keegi investeerima. Kuna nõudlust on vähe, siis toimub optimeerimine, efektiivsuse tagaajamine ning säilitatakse tegevus seal kus on optimaalne ja kuhu on tehtud värskeimad investeeringud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles