Financial Times: Obama peab haarama rooli

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama NATO tippkohtumisel Chicagos.
Obama NATO tippkohtumisel Chicagos. Foto: AFP / Scanpix

NATO tippkohtumine Walesis on USA presidendi Barack Obama võimalus teha lõpp triivimisele ja strateegilisele segadusele, millese ta maailma (seni) juhtiva suurriigi presidendina on sattunud, kirjutab Financial Times oma juhtkirjas.

Ajaleht rõhutab, et kuigi Obama esimene impulss on ilmselt rõhuda ettevaatlikkusele – tänu millele ta ju Valgesse Majja valitigi – ei kõlba ettevaatlikkus strateegiaks.

Olukorras, kus Islamiriigi (ISIS) oht ei piirdu enam Iraagi ja Süüriaga, kus Vene president Vladimir Putin tegutseb sanktsioonidest hoolimata üha jultunumalt Ukrainas ning kus Hiina norib tüli juba isegi Jaapaniga, ei tohi Obama enam piirduda lõputute analüüside ja retoorikaga.

Tajudes USA taandumist saavad autokraadid ja mässajad vaid julgust juurde. Seetõttu peab Obama jõuliselt sõnastama USA kui ülijõu rolli ning kindla kavatsuse selleks ka jääda.

Teiseks tuleb Obamal kiiremas korras vahetada välja oma praegused välispoliitilised nõunikud, asendades need karastunud veteranidest diplomaatidega – muidu seisavad ees kaks aastat triivimist akuutse ohu olukorras.

USA presidendid on alati tõusnud olukorra kõrgusele ning näidanud üles osavõtlikkust ohtu sattunud rahvaste soovide suhtes, meenutab Financial Times ning väljendab muret, et Obama on olnud sellistes küsimustes kummaliselt passiivne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles