Ettevõtlussektori käive ja kulu kasvas, kasum mitte

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandussektoris tegutsevate ettevõtete kasum kasvas teises kvartalis mullusega võrreldes.
Põllumajandussektoris tegutsevate ettevõtete kasum kasvas teises kvartalis mullusega võrreldes. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Aasta teises kvartalis jäi Eesti ettevõtlussektori kasum samale tasemele kui mullu samal ajal, aga käive ja kulu kasvas.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2014. aasta teises kvartalis 836 miljonit eurot, mis jäi eelmise aasta II kvartaliga võrreldes samaks, teatas statistikaamet.

Suurima panuse ettevõtlussektori kogukasumi kasvu andsid põllumajanduse, töötleva tööstuse, veonduse ja laonduse ning kinnisvaraettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim ehitus- ja hulgikaubandusettevõtted.

Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum kasvas üheksa protsenti, seda eelkõige toiduainetööstuse ja põhiliselt ekspordile suunatud puidu- ja kütteõlide tööstuse kasumi suurenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2014. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 12,9 miljardi euro eest, ühe protsendi võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele. Enim suurenes aastaga müügitulu kutse-, teadus- ja tehnikaala ettevõtetel.

Ettevõtete kulud suurenesid 2013. aasta II kvartaliga võrreldes samuti ühe protsendi võrra. Sealjuures tööjõukulud suurenesid seitse protsenti.

Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes aastaga vastavalt ühe ja neli protsenti.

Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5700 eurot kvartalis, mis oli 2013. aasta teise kvartaliga võrreldes kolm protsenti suurem.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb jätkuvalt. Ettevõtted investeerisid 2014. aasta teises kvartalis 529 miljonit eurot, mis oli 17 protsenti vähem kui eelmisel aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt ehitistesse, masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid põllumajanduse, töötleva tööstuse ning kaubandusettevõtted, kes tegid kokku ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Võrreldes 2013. aasta teise kvartaliga suurenesid investeeringud maasse ja ehitistesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles