Padar: piima kokkuostuhinna langus oli prognoositav

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar.
Ivari Padar. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Põllumajandusminister Ivari Padari sõnul oli piima kokkuostuhinna kukkumine septembris tootmise omahinna alumise piiri juurde prognoositav. Minister loodab, et tal õnnestub Brüsselis kaubelda Euroopa Liidu sekkumiskokkuostuhind kõrgemaks.

«Seda oligi oodata, septembriks olidki meie prognoosid sellised,» kommenteeris Padar piimakilo kokkuostuhinna langemist 25-26 eurosendi juurde. «Piimatootmise omahind on sõltuvalt tootjast 25-30 senti, seega on kokkuostuhind praegu omahinna vahemiku alumises servas.»

«Kui ta nüüd hoiab 25-26 sendi juurde, siis pole veel kõige hullem, see hind laseb natukene hingata,» lisas Padar.

Kui kilohind kukub alla 20 sendi, rakendub Euroopa Liidu sekkumiskokkuostu mehhanism. Sekkumiskokkuost on EL turukorralduslik meede, mis peaks stabiliseerima turgu ja hoidma hinda alla teatud taseme vajumast.

«Ega meil praegu muid võimalusi piimatootjate aitamiseks praktiliselt pole kui seesama ELi sekkumiskokkuost. Uute turgude otsimine muidugi ka, aga see võtab palju kauem aega,» ütles Padar.

Reedel osaleb Padar Brüsselis erakorralisel Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogu istungil, kus on üks teema: Venemaa sisseveokeeld EL toiduainetele. «Ma hakkan reedel Brüsselis rääkima, et sekkumishind ei oleks nii madal. See tase ei jäta ellu,» rääkis minister.

Kui palju sekkumiskokkuostuhind võiks läbirääkimiste tulemusel tõusta, Padar prognoosida ei tahtnud.

Päev varem kohtub Padar Euroopa Parlamendi esimehe Martin Schulziga. «Tähtis on, et parlament toetaks abimeetmeid,» ütles Padar. «Meil on tähtis hoida ühisrinnet, mitte et üks riik mängitakse teise vastu, sest see on just see mida Vladimir Vladimirovitš Putin tahabki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles