Majandusministeerium: Fazer oli madala tööjõukuluga tootmine

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Reede
Kaupo Reede Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juht Kaupo Reede kommenteeris Majandus24 palvel Fazeri Tallinna tehase sulgemist.

Fazeri puhul on tegemist eelkõige madalale tööjõukulule suunatud tootmisega. Eesti keskmine palk on aga Baltikumi kõrgeim ja see mõjutab tootmise kogukulu kõige rohkem. Seega, kui Fazeril on odavam toota Lätis või Leedus, siis kulude kokkuhoiu eesmärgil ta ka teeb seda.

Kui statistikat jälgida, siis on eestimaalaste jaoks aasta-aastalt üha tähtsam saia- ja leivatoodete värskus ja eripära. Tuntavalt on tõusnud väikeste pagarikodade müügimahud ning ka ettevõtteid on juurde tulnud. Kui on valida, kas osta värske ja soe leib–sai kodulähedasest pagarikojast või standardtoode suurkauplusest, siis statistika kinnitab valikut pigem esimese kasuks.

Teisalt tegutsevad turul aktiivselt Eesti kapitalil põhinevad tugevad leivatööstused, kes tegelevalt usinalt tootearendusega. Seega on konkurents selles sektoris tihe.

Laiemas kontekstis on Eesti eesmärk püüda ja hoida neid välisinvesteeringuid, mille tööjõu palk on keskmisest kõrgem ja mille toodang on suunatud selgelt ekspordile ja keerukamatele toodetele. Siin on ka juba edusamme, näiteks Kühne+Nageli arendusüksuse loomine, samuti Orkla finantstugiteenistuse toomine Eestisse.

Olukorras, kus eestimaalaste palgaootused kasvavad, on küsimus selles, kuidas tuua Eestisse investeeringud, mida me tegelikult vajame ja kas meie haridussüsteem on piisavalt paindlik selleks, et reageerida tööjõuvajaduse muutustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles