Rosneft otsib Hiinast raha

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti peakorter Moskvas asub Kremli vastas.
Rosnefti peakorter Moskvas asub Kremli vastas. Foto: AFP / Scanpix

Rosneft pakub Hiinale osalust ühes oma suurimatest naftamaardlatest. Tehing süvendaks Moskva ja Pekingi energiasuhteid nüüd kui lääne firmade tulevik Venemaal vangub.

Osalus Vankoris tähistaks senist suurimat Hiina kapitali osalust Venemaa maismaa-naftatööstuses, kirjutab Financial Times.

Ettepaneku avalikustas eile Siberi-Hiina gaasijuhtme ehituse avamisel välja president Vladimir Putin, kes sõnas Hiina asepeaministri Zhang Gaoli juuresolekul: «Setšin [Rosnefti nõukogu esimees] ütles, et ta on teinud teile ettepaneku saada aktsionäriks ühes Venemaa põhjaosa suurimas naftaettevõttes. Riigivõimud toetavad seda ideed ning me tervitame teie osalust.»

Uudise taustaks on Venemaa ponnistused tugevdada kahepoolseid kaubandussidemeid Hiinaga, kompenseerimaks suhete halvenemist läänesuunal.

Venelaste ülestähenduste järgi vastas Zhang avaldusega poliitilisest ja majanduslikust toetusest Venemaale: «Ma tahan selgesõnaliselt öelda, et Hiina on kategooriliselt nende sanktsioonide vastu, mille Ameerika Ühendriigid ja [teised] lääneriigid Venemaa vastu on kehtestanud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles