Soomes lõpetab lähiaastatel tegevuse viiendik farmidest (1)

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmine ELi põllumajandusvolinik Dacian Ciolos koos Soome põllumajandusministri Sirkka-Liisa Anttilaga visiidil karjafarmis Ida-Soomes Kontiolahtis.
Eelmine ELi põllumajandusvolinik Dacian Ciolos koos Soome põllumajandusministri Sirkka-Liisa Anttilaga visiidil karjafarmis Ida-Soomes Kontiolahtis. Foto: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Soomes plaanib tegevuse järgmise aastakümne alguses lõpetada 10 000 farmi, ligi viiendik praegu tegutsevatest põllumajandustootjatest, selgus Soomes teostatud uuringust.

Põllumajandusministeeriumi ja põllumajandustootjate keskliidu MTK ühisel tellimusel valminud uuringust selgub ka, et enamik tootmist lõpetada plaanivatest farmidest on kas seakasvatus- või piimafarmid. Tegevuse lõpetamise otsuse langetamise põhjuseid on kaks: kehv tasuvus ja põllupidajate keskmisest kõrgem vanus.

«Meil on üsna palju talupidajaid, kes on pensionile jäämas. Kui tegevus ära ei tasu, tehakse pensionile jäämise otsus varem,» rääkis Soome rahvusringhäälingule YLE MTK põllumajanduse osakonna juhataja Minna-Mari Kaila.

«Tasuvus on üks põhjus, miks ei leidu neid kes farme edasi peaksid. On päevselge, et ametit valivad noored mõtlevad mitu korda järele, sest põllumajanduse ebakindlus on suurenenud,» ütles Kaila.

Kaila sõnul on põllumajanduse ümberkujunemine Soomes olnud kiire, kuid nüüd paistab, et see protsess kiireneb veelgi. Maamajapidamiste arvu vähenedes kasvab samas ühe farmi haritava maa pindala: mullu oli see keskmiselt 40 hektarit, aastaks 2020 ületab aga ilmselt 50 hektarit.

Uuringu põhjal on aastaks 2020 Soomes alles vaid umbes pooled neist farmidest, mis tegutsesid aastatuhande vahetusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles