Ministeerium muretseb Eesti gaasivarustuse pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: SCANPIX

Majandusministeeriumi andmetel ei ole Eesti gaasivõrgu süsteemihalduril EG Võrguteenus  lepingut gaasi varustuskindluse tagamiseks.

Leedu ja Läti varustamine maagaasiga on Venemaa-poolse gaasivarustuse katkestamise tulemusena võimalik osaliselt säilitada, kuna Leedu ja Läti saavad vajaliku gaasi Läti gaasihoidlast. Eesti süsteemihalduril lepingut gaasi varustuskindluse tagamiseks ei ole, selgub ministeeriumi AS-ile EG Võrguteenus saadetud kirjast.

"Maagaasi moodustab Eestis lõpptarbimisest küll ainult 9 protsenti, kuid varustusraskuse korral satub suurimasse hätta eelkõige gaasi kodumajapidamises kasutav tarbija. Maagaasiseaduse kohaselt on just süsteemihalduril kohustus tagada kodumajapidamiste gaasivarustus varustusraskuse korral," ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda BNS-ile.

Faktiliselt impordib Eestisse gaasi AS Eesti Gaas, kuid olles omandilises sõltuvuses Venemaast, ei ole ministeeriumi hinnangul Venemaa-poolse varustuskindluse häirimise esilekutsumise taustal garanteeritud, et Eesti Gaas maagaasi importi Eestisse jätkab.

"Tänase seisuga on AS Eesti Gaas kontserni kuuluv süsteemihaldur AS EG Võrguteenus suuteline tagama gaasivarustuskindlust läbi AS Eesti Gaas ja OAO Gazprom sõlmitud lepingu. Alates 1. jaanuarist 2015 ei tohi aga süsteemihalduril AS EG Võrguteenus olla omandisuhet gaasi müügi või tootmisega tegeleva ettevõtjaga, antud juhul AS Eesti Gaas, mistõttu ei ole hetkel arusaadav, millises vormis garanteerib AS EG Võrguteenus gaasi varustuskindluse pärast 1. jaanuari 2015," selgitas Ruuda.

Euroopa Komisjon on läbi viimas Balti riikide gaasisüsteemide varustuskindluse analüüsi juhuks, kui Venemaa katkestaks Eesti ja teiste Balti riikide gaasivarustuse.

Eesti maagaasiturul suurenes mullu imporditud ja müüdud maagaasi  kogus 689 miljonini kuupmeetrini aastas.

Käesoleva aasta esimese kuue kuuga importis Läti 5635, Eesti 11 486 ja Leedu 51 499 teradžauli maagaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles