Ka järgmise aasta riigieelarve jääb nominaalselt miinusesse

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakassa.
Rahakassa. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Seaduse järgi peab riigieelarve olema strukturaalses tasakaalus ning rahandusministeerium kinnitas täna oma majandusprognoosi esitlusel, et 2015. aasta riigieelarve struktuurne eelarvepositsioon on tugev.

Samas jääb tänavu nominaalne valitsussektori eelarvepuudujääk prognoosi kohaselt 0,2 protsendini sisemajanduse kogutoodangust ning see suureneb 2015. aastal 0,5 protsendile SKT-st.

Järgnevatel aastatel on oodata valitsussektori eelarvepositsiooni pidevat paranemist, nominaalne eelarvetasakaal saavutatakse seejuures 2016. aastal. Struktuurne eelarvepositsioon on 2015. aastal 0,8 protsenti SKP-st ja jääb kogu prognoosiperioodil ülejääki.

Rahandusministeeriumi järgi leitakse struktuurne eelarvepositsioon nii, et nominaalsest positsioonist eemaldatakse lisaks majandustsükli mõjule ka ühekordsed ja ajutised tegurid, mis võivad eelarvepositsiooni «moonutada» ning struktuurne ülejääk näitab, et eelarves jätkusuutlikkuse probleeme ei ole ning võimalik puudujääk on põhjustatud ajutistest teguritest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles