Swedbank hakkab Tallinki, OEG ja Merko aktsiatele turgu tegema

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: SCANPIX

Täna ühineb NASDAQ OMX Balti börside turutegija programmiga Swedbank, kes hakkab turutegijaks kolme Balti börsidel kaubeldava ettevõtte - Tallink Grupi, Olympic Entertainment Group’i (OEG) ja Merko Ehituse - aktsiatele.

Turutegija ülesanne on tagada pidev nõudluse ja pakkumise olemasolu, mis võimaldab investoritel aktsiaid kogu kauplemispäeva jooksul lihtsamini osta ja müüa.

«Likviidsuse suurendamine on kahtlemata üks meie olulisematest eesmärkidest. Swedbanki turutegijaks saamine tähendab, et nüüdseks on kõik aktiivsemad börsiliikmed turutegija programmiga ühinenud,» ütles NASDAQ OMX Tallinna juhatuse esimees Rauno Klettenberg. «Investoritele on see ainult rõõmustav, sest mida enam on erinevatel aktsiatel turutegijaid, seda parema hinnaga saab tehinguid teha.»

Mida rohkem turutegijaid väärtpaberil on, seda likviidsem see on. Investoritele tähendab see madalamaid kulusid ja väiksemat likviidsusriski. Turutegijad aitavad tõsta ettevõtte atraktiivsust ka suurinvestorite silmis.

«Programmis osaledes ja täiendavat likviidsust pakkudes näeme võimalust laiemalt toetada ning edendada kohalikku väärtpaberiturgu. Turutegijad lisavad annuse usaldusväärsust ning sellest on kasu nii investoritele kui turule tervikuna,» ütles Swedbanki aktsiakauplemise juht Baltikumis Simmo Sommer. «Loodame ajapikku täiendada ettevõtete nimekirja, kelle aktsiale turgu teha.»

Turutegemise programmi tingimused näevad ette, et programmis osalev börsi liige peab turutegijana kindlustama, et valitud aktsiatel on avamis- ja sulgemisoksjonitel ning vähemalt 85 protsenti kauplemisperioodist olemas ostu- ja müügikorraldused väärtusega 3000 eurot või rohkem. Seejuures ei tohi ostu- ja müügitellimuste hinnavahe olla suurem kui 2,5 protsenti.

NASDAQ OMX Balti börsidel tegutsevad juba varasemast turutegijana LHV Pank, SEB, Orion Securities ja Bankas Finasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles