Hääled Ukrainast: mis ärataks Euroopa?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp
Ukraina lipp Foto: AFP

Läinud talvel vedas bussijuht Ivan Borõs (51) nädalate kaupa kodulinna rahvast Kiievisse Euroopa Liitu pooldavatele meeleavaldustele. Täna on mees Mariupolis püssi all ning ei jõua ära imestada, kus on Euroopa nüüd.

«Nad lubasid aidata, aga kuidas siis ometi?» vahendab Wall Street Journal Borõsi poolt metallplaatidega turvatud veoauto kõrval lausutud sõnu.

Borõsi hinnangul on Euroopa oma rahu- ja poliitikajutuga – selle asemel, et Ukrainat relvadega ja muul moel mehiselt toetada – venelaste agressiooni vaid julgustanud.

«Kas nad tahavad sõda?» küsib Borõs.

Kui ukrainlased Maidanil korrumpeerunud ja Vene-meelse valitsuse vastu protestisid, liitusid nendega mitmed USA ja Euroopa Liidu poliitikud, kelle toetus tänuga vastu võeti. Nüüd mil Venemaa on annekteerinud Krimmi ning toetab mässulisi riigi idaosas, käib lääs aga kikivarvul.

Mariupolis, kust Vene tankid enam kaugel pole, ajavad Euroopa arvukad mureavaldused ja pingelõdvenduse-üleskutsed inimesi itsitama.

«Mis küll peaks juhtuma, et Euroopa üles ärkaks?» küsib ajalehetoimetaja Dmitri Durnõjev. «Kas me peaksime gaasijuhtme õhku laskma?» viitab ta torule, mille kaudu Euroopa Venemaalt rohkesti maagaasi saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles