Juulis kiirenes jaemüügi kasv veelgi

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu viimasel ajal tavaks, näitab suurimat kasvu jaemüük posti või interneti teel. Pildil postipakid.
Nagu viimasel ajal tavaks, näitab suurimat kasvu jaemüük posti või interneti teel. Pildil postipakid. Foto: Andres Teiss

Kui tänavu mais kasvas kaupade jaemüük eelmise aasta sama ajaga võrreldes 4 protsenti ja juunis 7 protsenti, siis juulis kiirenes jaemüügi kasv veelgi, ulatudes püsivhindades 10 protsendini, teatas statistikaamet.

Selle aasta juulis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 448,7 miljonit eurot, seega jäi juulis kauplustesse 341 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2013. aasta juuliga võrreldes 13 protsenti.

Müük suurenes enamikul tegevusaladel, ainult muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), oli jaemüük 12 protsenti väiksem kui eelmise aasta juulis. Enim suurenes juulis jaemüük posti või interneti teel (kasv 30 prtsenti).

Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (kasv 27 protsenti), muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade, lillede, istikute jm (kasv 19 protsenti) ning apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (kasv 14 protsenti).

Juulis kiirenes märkimisväärselt toidukaupade kaupluste jaemüügi kasv. Kui mais ja juunis kasvas jaemüük neis kauplustes aastases võrdluses 3–4 protsenti, siis juulis oli kasv 7 protsenti.

Toidukaupade kaupluste jaemüügi kasvu mõjutasid juulis toimunud soodusmüügikampaaniad ning toidukaupade hinnalanguse kiirenemine. Kui juunis oli toidukaupade aastane hinnalangus 0,3 protsenti, siis juulis 2 protsenti.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2013. aasta juuliga võrreldes püsivhindades 9 protsenti.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes juulis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 6 protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli kasv 3 protsenti.

2014. aasta seitsme kuuga (jaanuar–juuli) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 6,5 protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli juulis 530,6 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis ligi 85 protsenti. 2013. aasta juuliga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 8 protsenti, eelmise kuuga võrreldes 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles