VTA: Eestis laieneb seakatku puhvertsoon

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu maaelukomisjon kogunes erakorraliselt arutama sigade Aafrika katkuga seonduvat, suure kriitika alla sattusid maaeluminister Urmas Kruuse ja veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto on illustratiivne.
Riigikogu maaelukomisjon kogunes erakorraliselt arutama sigade Aafrika katkuga seonduvat, suure kriitika alla sattusid maaeluminister Urmas Kruuse ja veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tänasest jõustub Euroopa Komisjoni otsus, mille järgi laieneb sigade Aafrika katku tõkestamiseks kehtestatud puhvertsoon Eesti lõunapiiril.

Veterinaar- ja toiduameti teatel hõlmab tänasest puhvertsoon kõiki Valga-, Võru- ja Põlvamaa valdasid, Abja, Halliste, Karksi, Paistu, Kõpu ja Tarvastu valdasid Viljandimaal ning Pärnu maakonnas Häädemeeste, Saarde, Paikuse, Surju ning Tahkuranna valdasid.

«Eestis seni sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole. Et aga Lätis, Leedus ja Poolas pole õnnestunud taudi levikut tõkestada, otsustas Euroopa Komisjon laiendada Baltimaades ning Poolas puhvertsoone. See peaks aitama vältida viiruse edasikandumist uutesse piirkondadesse,» selgitas VTA peadirektor Ago Pärtel.

Puhvertsoon on taudivaba ala, mis on intensiivse veterinaarjärelvalve all, seakasvatusettevõtetes ja taludes tehakse täiendavat loomade veterinaarülevaatust ja -kontrolli. Tsoonis asuvast ettevõttest on keelatud elussigade väljavedu teistesse liikmesriikidesse ja kolmandatesse riikidesse.

Ka puhvertsoonis kütitud metssead, mis viiakse edasiseks töötlemiseks teistesse Eesti piirkondadesse peavad olema eelnevalt uuritud sigade Aafrika katku suhtes negatiivse tulemusega. Tsoonis kütitud metssigade lähetamine teistesse liikmesriikidesse on keelatud.

Puhvertsooni sees ning Eesti piires ei ole elussigade liikumisele lisatingimusi. Ka ei ole mingeid kitsendusi tsoonis toodetud sealihale ja toodetele.

Samuti kontrollib VTA praegu ennetava meetmena kõiki seafarme, et välistada sigade Aafrika katku levimine Eestisse. Kontrolli käigus registreeritakse peetavate sigade arv, kontrollitakse bioohutusmeetmete rakendamist ning loomade välitingimustes pidamise keelust kinnipidamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles