Lekkinud tekst: tänane tippkohtumine võib tulla lahja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu hiljutine kohtumine Brüsselis.
Euroopa Ülemkogu hiljutine kohtumine Brüsselis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Kui Euroopa Liidu liidrid kavatsevad üha agressiivsema Venemaa vastu täiendavaid sanktsioone rakendada, siis on neil ees veel päris palju tööd. 

Praegune kavand tänase tippkohtumise järeldustest ei paku sel teemal just palju. Nagu nähtub Financial Timesi valduses olevast dokumendist, on sanktsioone puudutav lõik järgmine:

«Euroopa Ülemkogu on jätkuvalt kaasatud Euroopa Liidu poolt vastuvõetud piiravate meetmete jälgmisse ja hindamisse ning on valmis kaaluma edasisi samme kohapeal [Ukrainas] kujuneva olukorra arengute valguses.»

Veel selgub kavandist, et Euroopa Liidu kõrgeks välispoliitiliseks esindajaks valitakse ilmselt Itaalia välisminister Federica Mogherini, Euroopa Ülemkogu uueks eesistujaks aga kas Poola peaminister Donald Tusk või Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt.

Viimased kaks pole aga eurotsoonist ning seetõttu võib osutuda vajalikuks ka eraldi isiku valimine, kes edaspidi euroala tippkohtumisi juhatama hakkaks – kuna Herman van Rompuy oli Belgiast, sai tema hakkama nii «laiema» kui «kitsama» ringi koosviibimiste koordineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles