Britid loovad uue NATO löögirusika

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: Carl Court/AFP

Suurbritannia loob vastukaaluks Vene agressioonile Ukrainas koos veel vähemalt kuue NATO liikmega uue ja algatuseks 10 000-liikmelise löögijõu.

Nagu kirjutab Financial Times, on eesmärgiks kiireks tegutsemiseks sobiv diviis, mis viiks regulaarselt ja sageli läbi õppusi.

Nagu kinnitavad plaanimisega seotud ametnikud, luuakse üksus viisil, mis võimaldab selle suurust märkimisväärselt kasvatada.

Diviisi koosseisus saavad olema nii õhu- kui mereväeüksused, samuti maavägi. Seda hakkavad juhtima Briti ohvitserid.

Praeguse seisuga on «pardal» veel Taani, Läti, Eesti, Leedu, Norra ja Holland. Huvi on näidanud üles ka Kanada.

Kõigi eelduste kohaselt käib Briti peaminister David Cameron uudise ametlikult välja tuleval nädalal toimuva NATO tippkohtumise raames.

Financial Times märgib samuti ära, et Briti armee on teinud omalt poolt tugevat lobitööd, et leida rohkem rakendust ning hoida end võitlusvormis.

Briti ametiisikute hinnangul on ühine diviis ühtlasi võimas diplomaatiline vahend tsementeerimaks majanduslikke suhteid Ida-Euroopaga – pidades eriliselt silmas kaitsetööstust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles