Eesti Pank: palgakasv võib lähitulevikus pigem aeglustuda

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.
Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar. Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaare hinnangul teises kvartalis palgakasv pidurdus, mis peegeldab kohanemist nõrga majanduskeskkonna ja tootlikkusega.

«Keskmise palga kasvu aeglustas ka töötasude suurem deklareerimine just keskmisest madalama palgaga tegevusaladel, nagu majutus ja toitlustus ning põllumajandus, kus oli statistikaameti teatel hõivatuid üle 10 protsendi enam kui aasta tagasi. Töötajate peatse registreerimise ootus võis töötasude deklareerimist mõjutada juba teise kvartali lõpus,» kirjeldas Soosaar.

Palgakasv on aeglustunud ka tegevusaladel, mis on avatud väliskeskkonnast lähtuvatele riskidele. Töötlevas tööstuses ulatus keskmise palga kasv 4,9 protsendini, veonduses ja laonduses 2,4 protsendini.

«Arvestades suuremate palgakokkulepete mõju väljataandumist ja suurenenud ebakindlust võib palgakasv ka lähitulevikus pigem aeglustuda. Kui välisnõudlus taastub, siis jääb Eesti Panga juuniprognoosi kohaselt palgakasv lähiaastatel 6–7 protsendi juurde. See on kooskõlas Eesti majanduse 3–4 protsendi potentsiaalse kasvuvõimekusega,» ütles Soosaar.

Statistikaameti andmetel kasvas keskmine brutokuupalk 2014. aasta teises kvartalis 4,8 ja brutotunnipalk 8,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles