Tamsar: vähemate oskustega inimestele sobivaid töökohti jääbki järjest vähemaks

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Tööandjate keskliidu juht Toomas Tamsar kommenteeris professor Raul Eametsa prognoosi peagi suurenevast tööpuudusest, öeldes, et üha rohkem on vaja keerulisi töid tegevaid inimesi.

«Kasvõi juba selle pärast, et tööjõupuuduse tõttu otsib iga tööandja võimalust kasutada vähem, aga tõhusamaid inimesi. Mis omakorda tähendab, et vähemate oskustega inimestele sobivaid töökohti jääbki järjest vähemaks,» leidis Tamsar. «Teravast tööjõupuudusest üleöö suurde tööpuudusse me ilmselt ei satu, aga lõhe oskustega ja oskusteta töötajate vahel, nii elustandardi kui töö leidmise tõenäosuse mõttes, kasvab küll.»

Tamsari sõnul peab elukestev õppimine ja areng muutuma elustiiliks. «Muud võimalust lihtsalt pole, mida varem seda tunnistame, seda väiksemate majanduslike ja inimlike kahjudega hakkama saame,» ütles Tamsar.

Kuigi tänavu teises kvartalis alanes töötuse määr suisa 6,9 protsendile, siis Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eametsa sõnul näitab statistika, kus kasvab palgatõusu ja tootlikkuse vaheline lõhe ehk tootlikkus on tunduvalt madalam kui palgakasv, et oodata on töötuse järsku kasvu, nagu juhtus pärast samasugust trendi 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles