Koda: oht koondamisteks on Eestis kindlasti olemas

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Toomas Tatar

Eelmisel nädalal ütles Tartu Ülikooli majandusprofessor Raul Eamets, et olukord, kus tootlikkus on madalam kui palgakasv, viib tõenäoliselt õige pea tööpuuduse kasvuni Eestis.

Kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts nentis, et see on tõde, mis enamasti realiseerub. «Selline olukord ei ole jätkusuutlik ja toob varem või hiljem kaasa tõsised tagajärjed. Kõige lihtsam on korrigeerida olukorda töötajate arvu vähendamisega, mis lühiajaliselt teostatava sammuna võimaldab hüppeliselt efektiivsust suurendada. Kuid, kas sellisel muudatusel ka pikaajalist positiivset mõju on, sõltub reeglina töökorralduse muutmise tulemuslikkusest,» selgitas Palts.

Paltsi sõnul on Eesti majandusnäitajate põhjal oht koondamisteks kindlasti olemas. «Tõenäolisemalt võib suurenev palgasurve mõjutada just teenindavat sektorit ja eelkõige madalamapalgalisi töökohti. Siin on oht, et kui need inimesed jäävad tööta, on nende uuesti tööle saamine üsna keeruline ning suurt leevendust sellest tööpuudusele ja tööjõupuudusele ei maksa loota,» rääkis Palts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles