Sanktsioonid ja katkuoht tõid seafarmi kriisiolukorra

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

OÜ Rey Seakasvatus esitas riigile abipalve, kuna praeguse seisuga ei ole ettevõttel raha loomasöödaks.

Raplamaal asuva Rey Seakasvatuse direktor Valentin Kütt, kes oli konkursi «Aasta põllumees 2010» kandidaat, kirjutas teisipäeval oma pöördumises põllumajandusministeeriumile, et nende sigalas sünnib aastas umbes 32 000 põrsast ning tootmisnäitajate poolest on ettevõte üle Euroopa keskmise taseme. Kui kaks aastat tagasi suleti Vene turg, hakkas Rey Seakasvatus müüma põrsaid Poola – igal kuul 1800–2400 looma.

Pärast Vene turu sulgemist Euroopa Liidu kaupadele augustikuu alguses ei ole ettevõttel õnnestunud müüa ühtegi põrsast, kuna puudub nõudlus. Selle olukorra on Rey omaniku sõnul tinginud Aafrika seakatk Balti riikides ja sealiha madal hind. «Kuna põrsaste müük on meie peamine sissetulekuallikas, on katkenud ettevõtte rahavood,» seisab abipalves.

Kuna ettevõttel pole põllumaad, on oht, et sead jäävad lähipäevil nälga. «Täna oleme olukorras, kus puudub raha söötade ja medikamentide ostmiseks,» kirjutas Kütt. «Seda me lubada ei tohi ja lahendust ise ei leia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles