Kaasik: tootlikkuse kasvuks jääb ettevõtete kapitalisatsioon väikeseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik. Foto: Liis Treimann

Eestis puuduvad tippettevõtted, ettevõtete kapitalisatsioon on väike ja ettevõtetesse on vaja investeerida, et tagada tootlikkuse jätkuv kasv, tõdes Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik kolmapäeval ametiühingute korraldatud arutelul.

«Kui rääkida palga kasvust ja pikaajalisest palgakasvust, siis pikas perspektiivis, 20–30 aasta lõikes peame rääkima sellest, milline on Eesti majanduskasvu võimekus,» märkis Kaasik ja ütles, et kasvuvõimekus on Eestis jätkuvalt olemas, kuna inimesed on töökad ja tublid ning tehnoloogia areneb. Siiski tõdes ta, et sarnast majanduskasvu, nagu oli 2000ndate aastate alguses ja buumiajal, oodata ei saa.

Kaasiku sõnul jääb Eesti Panga analüüside kohaselt reaalkasv pikemas perspektiivis 3 ja 4 protsendi vahele, inflatsiooni arvesse võttes võib nominaalkasv olla 5–7 protsenti.

«Meil puuduvad tippettevõtted, suured ettevõtted, väga konkurentsivõimelised ettevõtted. Need ei saa tulla siseturule suunatud sektoritest, need peavad tulema ekspordile suunatud ettevõtetest,» rääkis Kaasik kasvupotentsiaali suurendamisest. Ta lisas, et ettevõtete kapitalisatsioon on jätkuvalt väike ning Eesti ettevõtetesse on vaja investeerida, et need oleksid jätkuvalt tootlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles