Ettevõtjatel on alla kuu aega valmistuda uueks kümneeuroseks

Aivar Õepa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kümneeurose trükkimine.
Uue kümneeurose trükkimine. Foto: ECB

Ettevõtjad peavad Eesti Panga teatel olema 23. septembriks tehniliselt valmis uute kümneeuroste sujuvaks kasutuselevõtuks.

23. septembril hakkavad euroala keskpangad, sh Eesti Pank, laskma ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 10-euroseid pangatähti.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite ajakohastamiseks peavad ettevõtjad ühendust võtma seadmete tarnijatega. Seadme puudumise või rikke korral ei tohi uue 10-eurose vastuvõtmisest keelduda, sest rahatähe ehtsust saab tuvastada nelja turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel.

Uute rahatähtede turvaelementide tundmaõppimiseks korraldab Eesti Pank sularahakäitlejatele septembris tasuta koolitusi, mis toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas. Seminaridele on oodatud kõik ettevõtjad, kes puutuvad oma igapäevatöös tihedalt sularahaga kokku. Seminaride ajakava ja registreerumisinfo leiab panga veebilehelt.

Esimese seeria 5- ja 10-eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi ja neid saab keskpangas tähtajatult vahetada. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need kehtivuse maksevahendina. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles