Moskvas võtab maad võitluslik meeleolu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danila Medvedev
Danila Medvedev Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Staažikas opositsiooniaktivist Danila Medvedev president Vladimir Putinit ei poolda. Siiski on temast viimaste kuudega kujunenud aktiivne «Uus-Venemaa» eest võitleja.

Medvedev väidab, et Ukraina uued liidrid pole paremad kui Janukovõtš. Ühtlasi on omal ajal Maidanile pöialt hoidnud mees hakanud kahtlustama, et lääs manipuleerib sealseid sündmusi omaenda huvidest lähtuvalt.

«Inimesed Venemaal on näinud [sündmusi Ukrainas kui aja] märki,» kinnitas Medvedev Financial Timesi korrespondendile ning rõhutas, et USA sammud kujutavad endast ohtu Vene rahvale.

«Kuigi Putin mulle absoluutselt ei meeldi, meeldib mulle veelgi vähem võimalus, et USA loob järjekordse Serbia, Liibüa või Süüria,» jätkas moskvalane.

Kolm aastat tagasi olid jõukad moskvalased tänavail Kremli vastu meelt avaldamas. Tänase seisuga on paljud neist rõõmsasti valmis paasuma peentest Prantsuse juustudest ja millest iganes – tuues delikatessid ohvriks laiema geopoliitilise võitluse huvides.

Moskva kallima otsa toidupoodides ringi liikudes ja ostjatelt arvamust pärides öeldakse ajakirjanikule sageli, et ELi ja USA toidukraami sisseveo keeld oli üks õige tegu.

Muutunud on ka kunagiste prominentsete opositsiooniliidrite meeleolud. Nii on Teise Venemaa juht Eduard Limonov võtnud sõna Venemaa otsese sõjalise sekkumise õigustuseks Ida-Ukrainas. Ja nagu teatas üks tema liikumise liidritest, tuleks parteil heita üle parda pikaaegne loosung «Venemaa ilma Putinita!»

Ülalmainitud Medvedev on valmis nii praegusteks kui edaspidisteks sanktsioonideks: «Palju hullemat on [Venemaal] üle elatud.»

Financial Times viitab siiski võimalusele, et Putini praegu 84 protsendi kõrgustes hõljuv populaarsus võib talveks langeda: sanktsioonide mõju majandusele võib veel mitu kuud varjul püsida, kuid majanduslangus, impordikeeld ja rubla devalveerumine teevad oma hilivat koostööd. Delikatessid delikatessideks, aga inflatsioon ja toidu kallinemine on hoopis teine tera.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles