Sven Sester: Jürgen Ligi eksitab avalikkust

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Toomas Huik

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimehe Sven Sesteri (IRL) hinnangul on rahandusminister Jürgen Ligi valinud teadlikult valeinformatsiooni levitamise tee.

Sven Sesteri sõnul ei pea paika Jürgen Ligi väide, et IRLi poolt välja pakutud madalapalgaliste tulumaksuvabastus vähendab kohalike omavalitsuste tulusid. «IRL on selgelt öelnud, et kohalikud omavalitsused saavad ka tulevikus 11,6 protsenti isiku deklareeritud brutotulust ja maksuvabastused tulevad riigile laekuva tulumaksu osa arvelt, nagu on praegu tulumaksuseaduse paragrahvis 5 kirjas. Seda, et tulumaksuvabastus ei mõjuta omavalitsuste tulusid, on kinnitanud ka juhtiv maksuekspert Lasse Lehis. Seega on Jürgen Ligi poolt täna Eesti Päevalehes öeldu otsene avalikkuse eksitamine,» rääkis Sester.

«Ühtlasi on alusetu rahandusministri väide, et IRLi madalapalgaliste tulumaksuvabastuse rahaline maksumus on 250 miljonit eurot. Maksuametist saadud andmete kohaselt on Eestis ligikaudu 335 000 inimest, kes teenivad 154 kuni 846 eurot. Võttes arvesse erinevad maksusoodustused, on keskmine maksuvabastuse hind inimese kohta 35 eurot kuus. Seega saab madalapalgaliste tulumaksuvabastuse maksimaalne maksumus olla 140 miljonit eurot. Prognoosime, et hinnanguliselt 15 protsenti maksuvabastustest jääb erinevatel põhjusel kasutamata ning seega ongi madalapalgaliste tulumaksuvabastuse rahaline maht ligikaudu 120 miljonit eurot,» lisas Sester.

Selleks, et Eesti inimeste jõukus kasvaks ja palgatööd tegev inimene elaks oma palgast ära, soovib IRL algatada maksureformi. «Reform vähendab keskmisest madalamat palka teenivate inimeste maksukoormust, sest on ebamoraalne võtta maksu neilt, kes tulevad vaevu ots-otsaga kokku,» märkis Sester. Inimesi, keda reform puudutab, on ligi 350 tuhat.

Reformi tulemusena saab alla 500 euro teeniv inimene kuus kuni 69 eurot rohkem raha kätte ja enam tulumaksu ei maksa. Ka teiste madalapalgaliste maksukoormus väheneb ja sissetulek kasvab. Selleks plaanib IRL siduda maksuvaba miinimumi suuruse inimese sissetulekuga nii, et mida väiksem on sissetulek, seda suurem on maksuvaba tulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles