Kalev sattus konkurendi Laimaga samasse kontserni

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kondiitrivabriku Laima tiramisukook valmib edaspidi sama käsuliini all, millega juhitakse Kalevit.
Läti kondiitrivabriku Laima tiramisukook valmib edaspidi sama käsuliini all, millega juhitakse Kalevit. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Orkla sõlmis lepingu Läti firmaga Nordic Partners Foods Limited omandamaks NP Foods Grupi, millele kuuluvad sellised ettevõtted ja kaubamärgid nagu Laima, Staburadze, Gutta, Margiris ja Staburadzes Konditoreja.

Tehingu läbiviimisel suurendab Orkla oluliselt oma turupositsiooni Balti riikides ning muutub üheks suurimaks toidukaupade ettevõtteks regioonis.

«Oma rohkem kui 140-aastase ajalooga on Laima üheks tugevamaks kondiitritööstuse brändiks Baltimaades. Laima ja teiste tuntud kaubamärkide omandamine on Orklale strateegiliselt tähtis ja tugevdab märkimisväärselt meie positsiooni selles piirkonnas,» ütles Orkla president ja juhatuse esimees Peter A. Ruzicka.

Laimale kuulub üle 30 protsendi Läti šokolaaditurust. Kohalikud brändid Selga, Staburadze, Gutta, Everest, Fresh Walk ja Pedro suurendavad veelgi Orkla kohalolekut Baltikumi küpsise-, koogi-, mahla-, vee- ja valmistoiduturul.

Orkla omab praegu juba Balti riikides sellised toiduainetööstuse ettevõtteid, nagu Spilva ja Latfood Lätis, Kalev ja Põltsamaa Felix Eestis ning Suslavičius-Felix Leedus. Nimetatud ettevõtetel on kaalukad turuosad maiustuste, valmistoidu ja ketšupi segmendis.

«Me omame tugevaid juhtivatel turupositsioonidel olevaid kohalikke brände. Äsja omandatud ettevõtted sobituvad hästi Orkla strateegiasse ja tugevdavad ettevõtte positsiooni Läänemere piirkonnas veelgi,» ütles Orkla Confectionery & Snacksi divisjoni juhatuse esimees Christer Åberg.

«NP Foodsi omandamine annab meile juurdepääsu uuele tehnoloogiale, põhjalikule oskusteabele ja hästi dokumenteeritud toiduohutuse süsteemile. See võimaldab meil arendada edasi meie pikaajalisi brände ja avab ettevõttele uusi võimalusi,» ütles NP Foodsi juhatuse esimees Rolands Gulbis.

NP Foodsi konsolideeritud käive ulatus 2013. aastal 77,1 miljoni euroni, korrigeeritud kasumiga enne intresse, makse ja amortisatsiooni (normalised EBITDA) 7,5 miljonit eurot. Ettevõttel on neli tootmisüksust Lätis ja üks Leedus, töötajate arv kokku ulatub 1100ni.

Orkla omandab tehingu käigus Läti investeerimisettevõttelt Nordic Partners ja Islandi fondilt BIL ehf. 100 protsenti Nordic Partners Foods Ltd ettevõtete aktsiatest (Nordic Partners Foods Ltd ettevõtted on AS Gutta, NP Foods SIA, AS Staburadze, AS Laima, UAB Margiris ja SIA Detente).

Tehingu lõpuleviimise peavad heaks kiitma Läti, Leedu ja Eesti konkurentsiametid. Vastastikusel kokkuleppel ostuhinda selles etapis ei avalikustata.

Orkla on juhtiv toiduainete ja esmatarbekaupade kontsern Põhjamaades ja Balti riikides, valitud turgudel Kesk-Euroopas, Venemaal ja Indias. Orkla aktsiad on noteeritud Oslo börsil Norras. 2013. aastal ulatus Orkla käive 33 miljardi Norra kroonini ja grupis töötas kokku ca 17 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles